DUURZAAM EGBERINK

Witte dakbedekking, een koele oplossing!

Kiest u voor het aanbrengen van een wit bitumen dak, dan verwijderen onze dakspecialisten eerst alle oude lagen dakbedekking. Op de kale dakvloer brengen we vervolgens een dampwerende laag aan die voorkomt dat er vocht van binnen naar buiten door de dakbedekking heen dringt. Daarna volgen een isolatielaag en een tussenlaag/bevestigingslaag. Tenslotte wordt de witte bitumen laag opgebracht. Door de reflecterende werking van het witte materiaal houdt u ’s-zomers met minder koellast toch een aangename temperatuur binnen uw pand.

Ja, dit wil ik!

Voordelen

In termen van duurzaamheid heeft de witte variant de volgende voordelen:

✓ Met de keuze voor een witte bitumen daklaag draagt u direct bij aan een beter milieu;
✓ De witte kleur reflecteert 80% van het inkomende zonlicht, waardoor de temperatuur van het dakoppervlak 40% lager ligt dan bij een zwart bitumen dak;
De reflectie zorgt voor een lagere binnentemperatuur waardoor u tot 20% minder hoeft te koelen;
Door de sterke reflectie van het zonlicht, blijft de omgevingstemperatuur van het dak lager.
Witte bitumen dakbedekking is ideaal voor een platte en lichthellende daken;
Door de hoge reflectiegraad is het de ideale daklaag om te combineren met kristallijne zonnepanelen.

Zonnepanelen op een wit dak; meer rendement!

Geel betekent bij ons zonnepanelen, een uiterst duurzame vorm van energieopwekking. Wij zijn dan ook blij dat er steeds meer daken in ons land worden belegd met zonnepanelen. Maar wist u dat het soort dakbedekking dat onder de panelen ligt, van invloed is op de prestatie van de panelen? Algemeen geldt namelijk dat de opbrengst van de panelen afneemt bij een omgevingstemperatuur die boven de 25˚ C ligt. Een zwart dak derhalve is niet de beste oplossing om te combineren met zonnepanelen.

Door de sterke absorptie van het inkomende zonlicht warmt de directe omgeving van een zwart dak en de zonnepanelen te sterk op, soms tot wel tot 110˚ C. Hierdoor nemen de panelen in temperatuur toe en de opbrengst af. De keuze voor een witte dakbedekking brengt die temperatuur tot wel een derde naar beneden.

Pakket geel in optima forma bestaat daarom uit een combinatie van het witte en gele pakket. Bij ons kunt u desgewenst dit dakpakket gefaseerd aanschaffen.

Ja, dit wil ik!

Voordelen

In termen van duurzaamheid heeft de gele variant de volgende voordelen:
U kiest in eerste instantie voor het duurzame, witte dakpakket (witte bitumen dakbedekking). Voordeel is een betere reflectie van het dakmateriaal en daardoor een beter binnenklimaat;
U beslist zelf in de tijd wanneer u voor zonnepanelen kiest. Installatie van zonnepanelen geschiedt op de bestaande witte dakbedekking;
U heeft met de pakketcombinatie een hoger rendement op de werking van uw zonnepanelen, u bespaart op uw energierekening en u helpt mee aan de verlaging van de druk op het milieu.

Daktuin | Groendak | Sedumdak Draag bij aan een beter milieu

Ons derde dakpakket behelst een zogenaamde ecologische, groene laag, bestaande uit sedum, gras of een daktuin. Een groen dak is naast een kleurrijk gezicht in de verschillende seizoenen ook nog eens zeer ecologisch verantwoord en daarmee duurzaam. In de regel kan het zonder problemen op een plat dak aangelegd worden. Maar ook hellingsdaken tot 45˚ zijn mogelijk, mits er wel een aparte afschuifvoorziening wordt aangebracht. Verder hangt de keuze van deze dakbedekking af van de zwaarte van uw dakconstructie en de bestaande ondergrond in verband met mogelijk optredende wortelschade. Onze experts maken vooraf altijd een dakscan , zodat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.

In de regel leveren wij twee systemen. Het eerste betreftde zogenaamde lichte begroeiingsvariant. Hierbij worden de bestaande daklagen verwijderd tot aan de kale dakvloer. Daarna brengen we achtereenvolgens een dampwerende laag en een tussenlaag aan.

Daar bovenop komt een wortelwerende bitumen of EPDM laag en tenslotte de dakbeplanting in de vorm van kant-en-klare sedummatten of inzaaiing. Bij de tweede variant, de zware begroeiing, brengen we een laag aan die uit gegoten segmenten bestaat. Voordeel hiervan is dat in geval van wortelschade de laag ter plekke hersteld kan worden.

Ja, dit wil ik!

Voordelen

In termen van duurzaamheid heeft de groene variant de volgende voordelen:

De groene laag is onderhoudsarm;
De beplanting bevordert het ecologische systeem;
Het groendak vertraagt het hemelwaterafvoer en heeft een waterbergend vermogen tot 150 liter water;
Het groendak beperkt de doorvoer van hitte en draagt zo bij tot een beter binnenklimaat;
De dakbedekking gaat langer mee;
Er is een brede biodiverse begroeiing mogelijk. Daardoor krijgt u visueel een aantrekkelijke, kleurrijke daklaag die afhankelijk van de plantensoorten wisselt per seizoen.

Groendak in combinatie met zonnepanelen

Blauw staat voor frisse en schone lucht, een resultante bij uitstek van een duurzaam milieu. Het is tevens een stapelbaar dakpakket, net zoals het gele. De basis is het groene pakket, zoals eerder beschreven. Eraan toegevoegd wordt het gele pakket, de zonnepanelen. Deze worden dus rechtstreeks op uw sedumdak of daktuin geplaatst. Uiteraard kan ook deze variant in twee fasen geschieden. Naast alle ecologische voordelen die bij het groene dakpakket vermeld staan, investeert u nog eens extra in de luchtkwaliteit om u heen door duurzame energie op te wekken via zonnepanelen. Die schone lucht wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de terugdringing van schadelijk stoffen, reductie van koolstofdioxide (CO2) en bijgevolg toename van zuurstof (O2).

Het is niet voor niets dat de overheid sterk aandringt op een schone luchtkwaliteit. Tegenwoordig staat luchtverontreiniging binnen de top 3 van ziekte- en sterfteoorzaken. Door te kiezen voor ons blauwe pakket kunt draagt u dus niet alleen aan een schonere, maar ook aan een gezondere leefwereld bij.

Ja, dit wil ik!

Voordelen

In termen van duurzaamheid heeft de blauwe variant de volgende voordelen:

Schonere en gezondere lucht door terugdringing van CO2 en verbetering van het zuurstofgehalte;
Opwekking en besparing van energie;
Het groendak vertraagt het hemelwaterafvoer en heeft een waterbergend vermogen tot 150 liter water;
Het groendak beperkt de doorvoer van hitte en draagt zo bij tot een beter binnenklimaat;
De dakbedekking gaat langer mee.

TRADITIONEEL EGBERINK

Zwarte traditionele dakbedekking

Egberink is al jaren uw partner voor dakbedekking. Traditioneel beleggen wij daken met een bitumen onderlaag en een toplaag uit granulaat. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar de SBS gemodificeerde bitumen onderlaag, een laag met synthetische geproduceerd rubber. Deze variant biedt een langere levensduur dan de APP gemodificeerde variant uit het budget pakket. De combinatie van deze twee producten zorgt voor een grote elasticiteit en een zeer sterkte kleefkracht, wat veel minder kans op lekkage biedt. Door de sterk verbeterde elasticiteit rekt het materiaal onder bijna alle weersomstandigheden gemakkelijk mee met de werking van de dakondergrond. Daardoor is er nauwelijks kans op scheurvorming.

Een SBS daklaag wordt altijd voorzien van een afdekkingslaag, bestaande uit leislag of granulaat. Dit is tevens bescherming tegen de invloed van UV straling op het materiaal. De levensduur van uw dak wordt daardoor verlengd.

LEES HIER MEER OVER MATERIALEN EN TECHNIEKEN

Ja, dit wil ik!

Het zwarte pakket heeft de volgende eigenschappen:

Donkere kleur en daardoor slechte isolatie en grotere opwarming van de binnenruimte;
Niet geschikt voor de combinatie met daktuinen;
Door de afdekking met leislag of granulaat goed UV bestendig;
Langere levensduur, tot 30 jaar. Daardoor iets duurzamer dan de budgetvariant;
Geen bijdrage in reducering CO2 of terugverdientijd;
Minder rendement uit zonnepanelen;

Meer informatie over een dakbedekkingspakket?
Neem contact met ons op!